Takım Koçluğu Nedir?

Basit anlatımıyla; başarı takım işidir. Takım olmazsa başarı söz konusu bile değildir. Farklı departmanda ki bireylerin bir araya gelerek aynı amaca hizmet etmesi zor bir olaydır. Tam da bu noktada devreye takım koçluğu girmektedir. Takım koçluğu, üretkenliği ve performansı doğrudan etkileyen güvenli ve destekleyici bir öğrenme ve gelişme ortamı sunarak bireyi yok etmeden, takım yetkinliklerinin artmasını sağlar. Takım koçluğu; koçluk  yaklaşımıyla takımları bir hedefe doğru motivasyonla harekete geçirmeyi ve o hedefe ulaşmalarını sağlamayı ve takım üyelerinin iletişim ve liderlik yeteneklerini geliştirmeyi amaçlar. Bireyi bir takım üyesi olmaya dönüştürürken, takımın net bir vizyon belirlemesini ve işlerinde etkinliğinin artmasını sağlar. Sürecin sonunda takım koçu olmadan da takımın aynı etkinlikte devam etmesi hedeflenir.

Takım Koçu Olarak Benim Görevim Ne?

Şirketinizde veriminizi arttıran güçlü takımlar yaratarak, kişisel ve takım performansını arttırıyorum. Bu sayede takımın üretkenliği yükseliyor ve şirket içerisindeki güven oluşumu artıyor. Bireylerin birbirleriyle olan rekabet yerini şirkete katkı sağlamak amacıyla işbirliğine bırakıyor. Bireylerin takım halinde ortak bir amaca nasıl hizmet etmesi gerektiğini anlatıyor ve mutabakat oluşmasını sağlıyorum. Takımda oluşan iletişimi ve diyaloğu güçlendirerek iletişim kazalarını önlüyorum. Takım koçu olarak en önemli görevin ise şu olduğunu düşünüyorum; Bireylere yapılan geribildirimler sayesinde kendilerini tanımaları ve kendilerini nasıl geliştirecekleri hakkında bilinçlenmelerini sağlıyorum. Potansiyelinin farkına varan çalışanın kendine olan güveni artar ve risk alma konusunda kendilerini daha rahat hissedeler. Yaratıcılıkları ve fikirleri artan çalışanların gelişimi sonucunda kurumun performansı ve kârı yükselerek iç ve dış müşteri memnuniyeti artar, maliyet düşer.

Takım Koçluğu Faydaları Nelerdir?

-Şirketin iç ve dış kalitesinin gelişmesi,

-Kişisel önceliklerin yerini takım önceliklerinin alması,

-Takım içinde ortak hedefe inanç ve takıma olan bağlılıkta artış,

-Şirket içerisinde yaşanacak olan iç ve dış krizler karşısında daha çabuk bir toparlanma sağlanması ve hızlı bir şekilde çözüme ulaşılması,

-Takım içi sürekli gelişmeye gidilmesi,

-Takım içi üyeler arasındaki güveni oluşturarak iş kalitesindeki artışın sağlanması,

-Takım üyelerini iyi analiz ederek güçlü yönlerinin belirlenmesi ve bu doğrultuda ilerletilmesi,

-Takım üyeleri arasındaki iletişimin gelişmesi sayesinde yenilikçilik, yaratıcılık ve inovasyon artışının sağlanması,

-Oluşan takım kültürünün, takım üyeleri tarafından benimsenmesi ve özgünlüğünün korunması

Neden Takım Koçluğu?

Takım üyeleri, birlikte oluşturduğu takım anlaşması, değişim planları ve daha pozitif bir iklim içinde çalışmaya devam ederek başarıları teşvik eden ve birbirini bunun için destekleyecek şekilde çalışırlar. Takımlar sonuç üretmek için vardır ve başarıları kurumun başarısını etkiler. Takımların sonuç üretmek için çalıştıkları bu yolculukta değişimin ve başarının sürdürülebilir olması için birlikte çalışma şeklinin tanımlanması ve bireysel davranış değişikliği gerekli olacaktır. Takımlar için bu süreç aşama şeklinde ilerlemektedir.

İlk aşama: ”Nerede olduğumuzu ve nerede olmak istediğimizi” bilme bilinci için takımın arasında değerlendirilerek yapılmalıdır. Takım bu sayede birbirlerinin fikirlerini dinler ve oluşan bu fikir alışverişinden olumlu sonuçlar elde edilir.

İkinci aşama: Kurum açısından önemli bir konu olarak değerlendirilen bu takım davranışlarını hayata geçirmek, öne çıkan engelleri takım halinde aşmak ve bu doğrultuda takım bireylerinin birbirine destek olması için düzenli olarak takım ile takım koçları bir araya gelmesi. Takım koçlarıyla beraber ilerletilen bu aşama takım veya dışında oluşan tüm engelleri aşmak konusunda çok faydalı olacaktır.

Üçüncü Aşama: Takımdaki bireyler tarafınca öz eleştiri yapılır ve sonrasında takımca bir öz değerlendirme yapılır. Oluşan bu değerlendirmeler bir sonraki adım için eylem planı hazırlamak için çok önemli rol oynamaktadır.